Vastgoedmarkt Ontbijtsessies in 2018

Ontbijtsessie 12 juni 2018 - E-commerce - last mile logistiek

De volgende Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 12 juni staat in het teken van last mile logistics. Dankzij de exponentiële groei van e-commerce is er een vastgoedbehoefte van 100.000-en vierkante meters aan logistieke centra aan de randen van grote steden.

E-commerce is al de grootste drijver achter de groei van de logistieke vastgoedmarkt. Retailers en webwinkelplatforms als Bol.com, Coolblue, VidaXL en Inditex laten in Nederland vele e-fulfilment centra bouwen tot wel 100.000 m2 en groter. Nu verschuift de aandacht naar last mile/urban logistics; distributiecentra aan de stadsranden vanwaar producten binnen 30 minuten bij de klant geleverd kunnen worden.

Volgens institutionele vastgoedbeleggers Aberdeen Standard Investments en DWS (voorheen Deutsche Asset Management) wordt dit de komende jaren de grootste groeimarkt. Oorzaak is de groei van de online verkopen in Europa met naar verwachting 94 procent tot 2021 en met 69 procent van de pakketbezorgingen. Consumenten willen hun producten niet alleen sneller maar ook duurzamer geleverd krijgen.

In Europese metropolen als Londen en Berlijn is al ruim 1 miljoen vierkante meter aan urban logistics gerealiseerd. De nieuwe logistieke vastgoedbehoefte in deze en andere Europese steden waaronder Amsterdam is een veelvoud daarvan. Zo opent Picnic steeds meer urban logistic centres in Nederland van waaruit elektrische wagentjes boodschappen afleveren aan consumenten.

Keynote sprekers
Een van de sprekers op de ontbijtsessie is Jeroen van de Kraats, medeoprichter van CityHub. CityHub exploiteert logistieke centra aan de randen van steden van waaruit klanten en opdrachtgevers met elektrische voertuigen worden beleverd. Nike heeft bijvoorbeeld 300 m2 opslagruimte bij CityHub ondergebracht. Daardoor kwam extra winkelruimte vrij in de Amsterdamse winkel van Nike van 1.000 m2. De omzet in deze winkel ging vervolgens met 30 procent omhoog.

Een andere spreker is Sven Bertens, head of Research & Strategy van vastgoedadviseur JLL. Bertens zal de laatste cijfers en trends over de urban logistics markt met de aanwezigen delen.

Debatleider is Evert Castelein, fondsmanager bij Aberdeen Standard Investments. Als lead manager van het nieuwe beursgenoteerde fonds Aberdeen Standard European Logistics Income investeert hij dit jaar ruim 300 miljoen euro in de best gelegen distributiecentra. Last mile/urban logistiek heeft daarbij zijn voorkeur.

Onderdelen programma:

  • Keynote: Jeroen van de Kraats, City Hub
  • Marktonderzoek: Sven Bertens, Head of Research & Strategy JLL
  • Discussie: o.l.v. Evert Castelein, Fondsmanager Aberdeen Standard Investments


Onder meer deelnemers van de volgende organisaties:
CBRE - Cushman & Wakefield - Prologis - SEGRO Netherlands - Patrizia Logistics Management - Bouwinvest - Geneba Properties - Sweco Capital Consultants - SGS Search Ingenieursbureau - Lexence - Rockspring - Industrial Securities - Cairn Real Estate - Rabobank - Somerset Capital Partners - BNP Paribas Real Estate - Escalier - Colliers InternationalDe agenda voor de Vastgoedmarkt Ontbijtsessies in 2018 is als volgt:

  • 11 september: Thema Woningen
  • 13 november: Thema Kantoren

12 juni 2018

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.